De ziel van het Zuiden

- het lezen van deze blog duurt ongeveer 7 minuten -

Je weet wel, dat gedeelte in de Verenigde Staten, van Tennessee, Virginia tot aan Florida. Dit gedeelte in de Verenigde Staten, wordt vaak (onterecht) overgeslagen als het gaat om reizen in en naar de VS. Het gedeelte wordt vaak afgeschilderd als redneck, conservatief en onecht. Naast het feit dat ik hier een flink aantal jaren van mijn jeugd heb doorgebracht en er heen ga om te ontspannen is het een plaats vol schoonheid, passie en het bezoek meer dan waard. Dit zijn mijn reden om te houden van het zoete zuiden en de reden waarom jij het zou moeten bezoeken.

Het zoete Zuiden

Het warme weer, comfort-food en nippen aan mierzoete ijsthee is een verademende ervaring. Het Zuiden is anders dan alle andere plekken op aarde. Het temperament, de zachte accenten en de vriendelijke gezichten vormen datgene waar het om draait in deze regio. Denk niet dat als je een zuiderling tegen komt, je ontkomt aan een verhaal waar geen touw aan vast te knopen valt. Het is de manier van het zuiden om aan te geven dat je erbij hoort en dat zij jou erbij willen betrekken.

Dan is er perzik of pecan taart, grits en biscuits & gravy en dan mijmer ik over mijn jeugd in dit gebied, vuurvliegen vangen in de zacht roze schemering, grote familie bijeenkomsten en "hele" hete zomernachten. Het zuiden is betoverend, verrukkelijk en vergevingsgezind. De schrijver Jackson Brown zei "Behandel haar goed, want ze kan heel vrijgevig zijn, je weet wel, onvergetelijk. " Maar neem zijn woord of het mijne niet zomaar aan. Ga met mij mee en maak een reis onder die Appalachian lijn en geniet van alle dingen die het Zuiden jouw te bieden heeft.

Zuidelijke beleefdheid (Southern hospitality)

Wat is deze zuidelijke gastvrijheid precies?" en hoe definieer je deze? Of er echt een antwoord is? niemand die het echt weet. Het beste antwoord, dat je kan geven is eigenlijk beleefdheid, loyaliteit en thuisgekookte gerechten. De staten Florida, Georgia, South Carolina en Tennessee hebben charme. Het leven gaat er net iets trager voorbij (al is het door de warmte), maar je loopt niemand voorbij zonder dag te zeggen, of zoals zei het zeggen "how are Y'all". Bijna alle kruisingen in dit gebied kennen geen stoplicht, toch rijdt het altijd door en gaat degene die het eerst stopt ook als eerste weer verder, daar hebben ze geen stoplicht voor nodig. Geen wonder, dat ik die aantrekkingskracht van het zuiden niet kan weerstaan.

Familiegevoel.

Vandaag de dag brengen wij het grootste deel van onze tijd door op de mobiele telefoon. Niet in het zuiden van de VS! Tijdens het diner, wordt er gegeten, gepraat gelachen en heeft de moeder van de familie voor eten alle mobiele telefoons verzameld. In het Zuiden houden ze er niet van om dingen te versnellen en geven ze de voorkeur aan een trager tempo. Het geeft iedereen de tijd om te ontspannen en opnieuw met elkaar in contact te komen of om gewoon te chillen. En omdat ze in het zuiden van discussies houden, is haasten nooit een goed idee.

Comfort food

Vegetariërs, zullen het hier behoorlijk zwaar krijgen! Vlees liefhebbers, zoek niet verder dan het zuiden voor barbecuegerechten die echt goddelijk zijn. Dit is de “real deal”. En geloof me hier komt geen supermarkt gekocht voedsel aan te pas. Dit is een heilig graal van het zuiden en het kan behoorlijk drastisch zijn. Oven-geroosterde ribben zijn voorzien van en met de hand gewreven marinade. Waarvan je nooit zult horen wat het recept is, tenzij je familie bent. Dit is belangrijker dan geld.  Varkensvlees, varkenspees, ribben, kip en een langzaam kookproces is heilig. Mensen besteden uren om te zorgen dat hun barbecue-gerechten geweldig zijn. Het zomergerecht van de zuiderling is BBQ kip. Gebakken kip die pittig, zoet en olieachtig is en het perfecte comfort food. Hier vind je geen bier maar liters gezoete ijsthee. Als dessert de pecan- of perziktaart en altijd huisgemaakt van alleen maar de aller verse ingrediënten en bijna altijd uit eigen tuin.

Een Zuidelijk huis heeft altijd een gast in huis en verbonden aan de gemeenschap. Ze helpen buren in nood. Ze bieden je ongevraagd aanwijzingen als je verdwaald bent. Dat is als je het tenminste niet erg vindt de tijd te nemen en om een paar anekdotes te horen of genoegen te nemen met navigatie die wordt begeleid door stadsoriëntatiepunten, die jou niks zeggen en uiteraard de laatste lokale roddel.

Het zuiden is een ontsnapping aan haast.

Een reis naar het zuiden helpt je te ontspannen en weg te komen uit de luidruchtigheid. Het is net alsof je een reis in de tijd maakt. Toen dingen eenvoudig en wimpel waren. In de avond een wandeling maken in de de stad om de omgeving te waarderen. Bekijk steden als Sint Augustine, Memphis, Savannah, New Orleans, het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan en de rood roze avondzon maakt het bijna mythisch.

Het zuiden heeft een variateit aan charme die uniek is en de tijd meer dan waard is. Het biedt een mozaïek van geschiedenis, mensen, voedsel, cultuur. Dit maakt het "Zuiden een van de meest onderscheidende regio’s van de Verenigde Staten. Sla New York en Californië is over en dompel je onder in het zuiden en luister naar de Dixxie. Grote kans dat je net als ik verliefd word.

Het verhaal van pijn

Ook het verhaal over slavernij en het gevecht om gelijke rechten heeft zich hier afgespeeld. De naam van Martin Luther King, is onlosmakelijk verbonden met dit deel van het land.

De hart en ziel van de verenigde staten liggen in het zuiden en is een verhaal van pijn, veerkracht en vrijheid. Daarom maakt het bezoeken van het zuiden een speciale bestemming die thuishoort op iedere bucketlist!